Nyhetsbrev 06 2014 GMO

GMO orsakar sterilitet hos däggdjur

Publicerad: 2010-06-30, Uppdaterad: 2011-11-02

Om författaren:  Har under flera år undersökt vad GMO orsakar, har varit aktiv i Greenpeace och sett flertalet dokumentärfilmer och läst mängder av artiklar i ämnen. Rekommenderar filmen The world accordning to Monsanto.

Att man nu funnit att GMO gör hamstrar sterila borde innebära ett omedelbart förbud mot GMO i kosten men lär inte hända då mäktiga intressen vill att GMO-användningen ska öka. Tidigare har skadliga biverkningar orsakade av GMO upptäckts av vetenskapsmän i bland annat Österrike och Frankrike.I Frankrike ledde upptäckten av att genmodifierad majs var skadligt till ett omedelbart förbud av försäljning och produktion.

De ryska fynden presenterades på de årliga ”Dagarna av försvar mot naturkatastrofer” som ägde rum från 15 april till 5 juni i år. Man upptäckte att hamstrar som fick äta genmodifierad föda blev sterila. Testet pågick under två år där man använde Cambellhamstrar i olika testgrupper. Testgrupper fick äta vanliga typer av soja som i olika grad var genmodifierade. En kontrollgrupp fick helt naturlig soja som man med svårhet lyckades finna i Serbien då runt 95 % av sojan i världen är genmodifierad.
Experimenten utfördes av den nationella organisationen för gensäkerhet och institutet för ekologiska och evolutionära problem. Doktor Alexei Surov nämner att man alla grupper av hamstrar som hade GMO i födan blev sterila i tredje generationen. En av de andra biverkningar var att hår började växa i munnen på vissa hamstrar som fått GMO i födan, även detta i tredje generationen.

De ryska vetenskapsmännen var förvånade att denna katastrofala effekt av att ge GMO till däggdjur och rekommenderade att man förbjuder genmodifierade livsmedel tills de är tillräckligt testade. I Sverige är GMO tillåtet och finns bland annat i soja som ingår i många produkter, bland annat i choklad och kakor. Genom ett EU-beslut är det nu möjligt att odla GMO i Sverige. Om det visar sig att GMO orsakar sterilitet även hos människor kan jordens befolkning komma att minska drastiskt om några få generationer. Stora bolag som Monsanto sprider sina GMO-grödor över hela jordklotet och även naturliga grödor får GMO-gener i sig genom kontaminering. Kanske är det inte så konstigt att det är inte serveras GMO i Monsantos personalmatsalar.

GMO och dess påverkan på biodling

Petra Modée om Modern växtförädling
Publicerad: 2010-04-03, Uppdaterad: 2011-11-02

Om författaren:      Petra Modée är biodlare och aktiv i Nordanstigs biodlareförening.

GMO är på stark frammarsch över hela världen. Monsanto och andra multinationella företag ska frälsa världen från svält med nya, patenterade fröer. Fröer som jordbrukarna får betala bra för att använda. Fröer som dessutom ofta är skräddarsydda för att tåla det egna företagets pesticider. Så praktiskt. Så lönsamt.

I Sverige har Jordbruksverket ansvaret för att GMO odlas enligt regelverket. Ett regelverk som stipulerar att omgivande jordbrukare ska kunna skydda sina egna grödor mot ovälkommen inblandning av GMO. Det innebär att jordbrukare har rätt att få information om ev. GMO-odling (oavsett om det är fältförsök eller kommersiell odling). Samtidigt anser Jordbruksverket att en inblandning av max 0,9 % GMO är OK. Det som är oklart är dock om den gränsen även gäller för GMO-grödor som inte är livsmedelsgodkända.

Vad gäller biodlare så har vi ett stort problem då de flesta inte är jordbrukare – de får alltså inte med automatik någon information. Bina flyger också längre än den gräns som man anser att GMO kan överföras. Det man har utgått ifrån är helt enkelt hur långt man räknar med att frön frösår sig själva. Bina flyger i allmänhet längre än de 50-100 m som Jordbruksverket anser lagom … ca 1-1,5 km är mer normalt.

Det här innebär att biodlarna kan vara helt omedvetna om att bina dragit in pollen och nektar från GMO-grödor i kupan. Ingenstans på Jordbruksverkets webbsida finns upplysningar om vem som bekostar ev. analys av honungen för att försäkra biodlaren (och hans kunder) om att honungen är GMO-fri. För KRAV-biodlare är läget ännu värre då KRAV kräver att honungen är helt GMO-fri. Likadant med Svenskt Sigill.

Vem vill äta honung som är gjord av nektar från GMO-grödor som Amflora (en stärkelsepotatis för industriellt bruk) eller andra GMO-grödor som inte är godkända för livsmedelsproduktion? I Tyskland blev en biodlare tvungen att destruera ca 300 kg honung p.g.a. GMO-inblandning.

Vi måste våga ställa dessa svåra frågor eftersom jordbruket behöver biodlingen för pollineringen. Samtidigt slutar många äldre biodlare helt, eller drar ner på sin verksamhet. Vi måste vara medvetna om att detta påverkar vår omgivning i allra högsta grad. Vissa grödor ökar i skörd hela 2-3 gånger av en effektiv pollinering.

Ytterligare ett problem med GMO är själva ägarfrågan. Eftersom det, de facto, är företag som tagit fram de olika GMO-arterna kan de enkelt ta patent på dessa. Det innebär att ingen annan får göra något med dessa arter utan företagets godkännande. I förlängningen har det inneburit en inskränkning för forskare som nekas tillstånd att använda dessa arter i sin forskning. På så sätt kan heller ingen objektiv forskning ske, den enda forskning som finns, på de specifika GMO-grödorna, är företagets egna. Vill vi ha det så i vårt framtida samhälle med valfrihet för alla? Är det riktig valfrihet? Att inte veta vad det är man väljer. Att inte ens veta att man väljer – eftersom där i många fall saknas en korrekt innehållsdeklaration. Trots Jordbruksverkets regler.

Det säkraste sättet för dig som kund att försäkra dig om en GMO-fri honung är att endast köpa lokalt producerad honung – samtidigt som du håller koll på Jordbruksverkets webbsida om var GMO-odlingarna finns.

Monsantos GMO majs kopplas till organsvikt.

Huffington Post Första Posted: 3/18/10 Uppdaterad: 5/25/11

I en studie som släpptes av International Journal of Biological Sciences , analyseras effekterna av genetiskt modifierade livsmedel på däggdjurs hälsa, fann forskarna att jordbruks jätten Monsantos GM-majs är kopplad till organskador hos råttor.

Enligt studien , som sammanfattades av Rady Ananda på Food Freedom , ”Tre sorter av Monsantos GM-majs – Mån 863, insektsmedel-producerande MON 810 och Roundup ® herbicid-absorberande NK 603 – godkändes för konsumtion av amerikanska, europeiska och flera andra nationella livsmedelsmyndigheter. ”

Monsanto samlat sina egna grova statistiska uppgifter efter att ha gjort en 90-dagars studie, trots att kroniska problem sällan kan hittas efter 90 dagar, och drog slutsatsen att majs var säkert för konsumtion. Godkännandet kan dock ha varit för tidig.

I slutsatserna av IJBS studien, skrev forskarna:

”Effekter mestadels koncentrerade till njur-och leverfunktion, de två stora kost avgiftning organ, men i detalj skilde med varje GM-typ. Dessutom var vissa effekter på hjärta, binjure, mjälte och blodceller också ofta noteras. Eftersom det normalt föreligger könsskillnader i lever och njure metabolism, kan de mycket statistiskt signifikanta störningar i funktionen hos dessa organ, sett mellan manliga och kvinnliga råttor inte avfärdas som biologiskt obetydlig som har föreslagits av andra. Vi drar därför slutsatsen att våra data starkt tyder på att dessa genetiskt modifierade majssorter framkalla ett tillstånd av hepatorenalt toxicitet …. Dessa ämnen har aldrig tidigare varit en integrerad del av människors eller djurs diet och därför deras hälsokonsekvenser för dem som konsumerar dem, särskilt under långa tidsperioder är för närvarande okända. ”

Monsanto har direkt svarat på undersökningen, som anger att forskningen är ”baserad på felaktiga analysmetoder och resonemang och inte ifrågasätta de säkerhetsdata för dessa produkter.”

I IJBS Studien författare Gilles-Eric Séralini svarade på Monsanto uttalande på bloggen, Food frihet ”Vår studie motsäger Monsantos slutsatser, eftersom Monsanto systematiskt åsidosätter betydande hälsoeffekter hos däggdjur som skiljer hos män och kvinnor att äta GMO eller inte i proportion till dosen. Detta är ett mycket allvarligt misstag, dramatisk för folkhälsan. Detta är den viktigaste slutsatsen framgår av vårt arbete, det enda noggranna ny analys av Monsantos råa statistiska data.

http://www.huffingtonpost.com/2010/01/12/monsantos-gmo-corn-linked_n_420365.html?ref=fb&src=sp&comm_ref=false#sb=1505803,b=facebook

Det här inlägget postades i GMO, Nyhetsbrev. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s