Oskuret är bäst

Redan från barnsben får vi rådet att äta lightprodukter och en extrem högkolhydratkost enligt tallriksmodellen. Denna kost blir vi sjuka och feta av. Nyckelhålsmärkningen av livsmedel introducerades 1989. Sedan dess har övervikt och fetma fördubblats och diabetes trefaldigats. Experter och myndigheter tycks inte bry sig utan satsar istället enorma resurser på att skära bort problemet med kniv.

Varje timma dygnet runt genomförs i snitt en Gastric Bypassoperation i Sverige. Snart är vi uppe i 10 000 magoperationer per år. Operationen i sig innebär att 80–90 procent av magsäcken skärs av, hela tolvfingertarmen kopplas bort, liksom en del av tunntarmen. Patienten får svårt att äta, mår ofta illa och kroppen får svårt att ta upp energi, vitaminer och mineraler. Detta brutala och omfattande ingrepp görs för att patienterna skall gå ner i vikt. Initialt brukar patienten snabbt gå ner i vikt, vilket gör att huden inte hinner med och överflödig hud behöver opereras bort. En plastikoperation kostar ungefär lika mycket som en Gastric Bypassoperation.

Den onaturliga vägen: Vad händer när man kopplar bort magsäcken, tolvfingertarmen och en bit av tunntarmen? Kvar av magsäcken är en liten ficka som rymmer cirka 15 cl, ungefär som en golfboll, och efter cirka 20 minuter töms det obearbetade och sura maginnehållet rakt ner i tunntarmen som inte är konstruerad för vare sig saltsyra eller obearbetad mat. Detta gör att många patienter börjar må illa och kräkas. Det kallas för ”dumping”, vilket innebär att tarmen tömmer sig. Patienterna uppmanas att äta små portioner ofta, tugga länge och väl och allra helst äta purémat. Är detta livskvalitét?

Läs hela i LCHF-MAGASINET • 1 – 2012

http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/Oskuret_%C3%A4r_b%C3%A4st_2sidor.pdf

Det här inlägget postades i Fettma, Hälsa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Oskuret är bäst

  1. Jag håller med fullständigt! Har varit överviktig i hela mitt liv, varit med i forskningsprojekt där de konstaterat att om jag håller mig under 450 kalorier per dag så går jag sakta ned. Viktväktarmat under 2,5 års intensivt mätande och vägande gav faktiskt en viktreduktion på 7 kilo, det är vad de flesta går ned på 1-2 veckor. Jag har provat det mesta. Jag har varit inne på samtal om en magoperation där de slog ett stort hål i magsäcken och snörpte till den så det blev en 30 ml behållare kvar. Det fanns en stor risk med denna och det var om man hade en käranomali så kunde hela magsäcken vissna och dö. Det kändes inte som något alternativ. Sedan har jag varit inne på samtal om gastric by pass och det var inte heller aktuellt, att få ut osmält föda rakt ut i tunntarmen kan inte ge något hälsosamt liv. För några år sedan var jag inne på undersökning för att förnya mitt tunga lastbilskörkort och då frågade privatläkaren som jag gick till om det var något annat jag ville. Jo sa jag, jag har läst en del om gastric sleeve och tror att det skulle kunna vara något för mig, men det får man väl inte på remiss? Och föresten vill jag inte opereras på Värnamo, har inte så stort förtroende för dem. Jodå på Värnamo sjukhus som du tillhör har de just nu ingen kirurg så de skickar alla till Sofiahemmet i Stockholm och de har Sveriges skickligaste kirurger så dit kan jag skicka dig. Sagt och gjort. Som egen företagare hade jag tid att opereras den 21 december så jag kunde vara borta från jobbet under jul och nyår. Jag mådde illa under natten efter operationen, rapade och klöktes hela natten, efter det har det inte varit några problem. Jag körde bil hela vägen hem ca 40 mil och det gick bra. Jag fick äta flytande föda i många veckor och göra den successivt tjockare. Jag har mått toppenbra hela tiden, vågar knappt skriva detta. Visst jag är bland annat näringsterapeut så jag kollar hela tiden vilka kosttillskott jag behöver. MIn matsmältning fungerar 100% och jag tar upp näring bra. Jag har ”bara” gått ned 25 kilo, jag tycker faktiskt att jag är alldeles lagom nu. Jag hade inte velat gå ned 50-75 kilo som de med gastric bypass gör, då hade jag nog känt mig ynklig och frusen. Vill bara med detta tala om att det finns metoder för oss hopplösa som inte är fullständigt livsfarliga. Fast man måste själv ta ansvar för att äta rätt kosttillskott, alltså gå till en näringsterapeut och verkligen se vad som brister. Tack för ordet!
    Häxan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s