Ekologiskt bra för både miljö och hälsa

Egentligen så är ekologisk odling den odlingsform som människan sen urminnes tider begagnat sig av, där ut­gångspunkten varit naturens egna förutsätt­ningar. Man använder sig av naturliga odlingsmetoder med mångfald, naturlig gödsel och biologiska, naturliga bekämpningsmetoder. I och med industrialiseringen gick jordbruket bort från vad naturen naturligt kan ge och över till vad naturen kan producera under artificiell inverkan, med konstgödsel, monokulturer och bekämpningsmedel i form av gifter.

Eko är här för att stanna! Ditt val påverkar mer än du tror. Tack vare det stora konsumentintresset för eko-produkter så anordnades det en inspirationsdag för omställning till ekologiskt jordbruk i Halland, för att puffa på de bönder som vill gå över till ekologisk produktion. I och med den ihållande trenden att människor köper mer och mer ekologiska produkter så vågar även allt fler bönder att ställa om till ekologiskt jordbruk, en omställning som tar flera år och således innebär en stor satsning.

En röst från inspirationsdagen:   Sven Svensson, i 80-årsåldern, var med på den tiden då konstgödsel knappast användes och bekämpningsmedel inte fanns.

– För sjuttio år sedan var hela det svenska jordbruket nästan helt ekologiskt. Det är konstigt att man efter 70 år ska behöva en hel dag för att övertyga folk om att de ska odla ekologiskt!

Läs hela på NHF:s sida 

Det här inlägget postades i Debatt, Ekologiskt, Livsmedel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s