Inflammatorisk tarmsjukdom botades med enbart kostbehandling

Kosten och tarmens bakterieflora är avgörande för IBD – inflammatorisk tarmsjukdom. Det menar David Suskind som forskar på IBD vid Seattle Children’s Hospital IBD Center. Hans senaste studie visar att åtta av tio barn med IBD kunde botas med enbart specialkost.

– Det här förändrar hela paradigmet för hur vi kan välja att behandla barn med inflammatorisk tarmsjukdom, säger läkaren David Suskind i ett pressmeddelande från Seattle Children’s Hospital.

I en liten men unik studie behandlades tio patienter i åldern 10–17 år, som alla led av inflammatorisk tarmsjukdom, med specialkost. Kosten kallas för specifik kolhydratsdiet (SCD) och går ut på att spannmål, mjölk, socker (utom honung) och raffinerade livsmedel utesluts. Istället läggs fokus på naturlig och näringstät mat med mycket grönsaker, bär, nötter och frukt och kött av god kvalitet.

Efter tolv veckor hade sjukdomssymtomen hos åtta av de tio patienterna försvunnit helt. Slutsatsen från studien blev därmed att enbart kostbehandling av IBD-patienter med aktiv Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan leda till att sjukdomen går tillbaka, så kallad remission.

Mediciner dämpar bara immunförsvaret
Crohns sjukdom och ulcerös kolit är två olika former av IBD. De brukar medicineras med steroider eller andra läkemedel som ofta ger besvärliga biverkningar. Ett annat problem med medicinerna är att de bara dämpar immunförsvaret och inte behandlar de underliggande orsakerna i tarmkanalen och tarmfloran.

– I flera årtionden har den medicinska vetenskapen hävdat att kosten inte spelar någon roll, att den inte påverkar sjukdomar, säger David Suskind i pressmeddelandet. Men nu vet vi att kosten har en inverkan – en stark inverkan. Den fungerar och nu finns det bevis på det.

Suskind berättar vidare att det är hans avsikt att förbättra kvaliteten på vården och det kliniska utfallet för patienter med IBD genom att fokusera på patienten och inte bara sjukdomen.

– Varje människas sjukdom är unik, precis som varje individ är unik. SCD är ett nytt verktyg i vår verktygslåda för behandlingen av de här patienterna. Det kanske inte är det bästa behandlingsalternativet för alla, men det är en effektiv behandling för alla som vill prova en kostbehandling.

Läs mer här:
Det här inlägget postades i Hälsa, Livsmedel. Bokmärk permalänken.